Alla inlägg den 14 maj 2013

Av Amanda nej. - 14 maj 2013 10:15

De dominerande religionerna i Sydkorea är Buddhism som finns i de flesta öst asiatiska länder, och kristendomen (om man samlar ihop protestanterna och katolikerna). Men Ateism är störst procent av befolkningen, buddhismen har funnits i flera århundranden och kom från Kina. Trots att katolikerna och protestanterna kom runt 1794-1880-talet så har religionen växt otroligt fort och mycket på sån kort tid, men detta har gett konflikter tyvärr. Katolikerna har flera gånger gått till "attack" mot buddistiska tempel och faciliteter, försökt bränna ner dom eller vandaliserat medans buddisterna bara är fredliga mot allt och alla, alltid tyckt att kristna är lite galna   ..

Sedan finns det andra mindre blandreligioner såsom Schamanism och Konfucianismen som lärs ut på landsbygder, här i Sverige är det ute på landsbygden där man inte bryr sig om religion! Fast ingen i Sverige gör det numera, det var mest på 1800-talet då man inte hade någon annan uppfattning eller bevis på att religioner är trams som bara hjärntvättar folk.


För någon dag sedan (17 Maj) var det en buddistisk högtid, Buddhas födelsedag 석가탄신일 (Seokga tansinil). Under hela månaden har man täckt tempel med massor av vackra lotus lycktor, lotus representerar renhet av hjärta och själ, vet inte om det har något samband med Buddha och hans uppgift med att finna fred..annars har dom nog det bara för att det är otroligt vackra blommor. Och så är det en 2 och en halv lång parad där traditionell musik och dans visas med lycktor, lycktorna representerar ljuset av visdom eller något sådant. För vissa är det en speciell högtid för man kan dela sina egna buddistiska åsikter, egenskaper m.m med andra.

Och på Buddhas dag ger alla tempel gratis té och måltider, det brukar vara "Bibimbap" som bjuds. Bibimbap menas bokstavligen "Blandat ris", det är vitt ris med " namul" (sauterade och kryddade grönsaker) och "Gochujuang" som är en slags chili peppar pasté, och så kan man lägga till biff eller rått ägg , men det kanske inte buddhisterna lägger i.


Nu blev jag sugen på att testa det! Skulle ha gått till något tempel den 17e Maj för att få gratis, istället för att göra helt eget..Vem orkar blanda chili, sojabönor,salt m.m och låta det stå i solen i någon dag för att få sin konsistens och smak? Inte jag!

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards